3 tips om medewerkers met een winterdip te helpen
3 tips om medewerkers met een winterdip te helpen
De wintermaanden zijn niet voor iedereen makkelijk. Minder daglicht, kou en lange avonden kunnen ervoor zorgen dat mensen zich somber of moe voelen. Voor sommige medewerkers kan dit zelfs leiden tot een winterdepressie. Als werkgever kun je hen helpen om deze periode beter door te komen. Hier zijn drie tips die je direct kunt toepassen.
1. Zorg voor meer daglicht en beweging
Daglicht en frisse lucht zijn belangrijk voor een goed humeur. Toch komen veel mensen in de winter nauwelijks buiten. Stimuleer je medewerkers om tijdens hun werkdag even naar buiten te gaan. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Je kunt ook een gezamenlijke wandeling organiseren.
Als naar buiten gaan niet mogelijk is, kun je overwegen om daglichtlampen te gebruiken op de werkplek. Deze lampen bootsen natuurlijk licht na en kunnen helpen om de somberheid te verminderen. Een gezonde werkomgeving maakt een groot verschil.
2. Bied flexibiliteit in werktijden
Sommige mensen hebben in de winter meer moeite om op tijd uit bed te komen. Ze voelen zich vaak pas later op de dag energieker. Door medewerkers meer flexibiliteit te geven in hun werktijden, kunnen ze hun dag indelen op een manier die bij hen past.
Geef bijvoorbeeld de mogelijkheid om later te beginnen of thuis te werken. Dit helpt medewerkers om hun energie beter te verdelen en geeft hen ruimte om iets te doen wat hen helpt, zoals sporten of een langere ochtendwandeling.
3. Praat erover en bied steun
Het is belangrijk dat medewerkers weten dat ze niet alleen zijn. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, kun je een open sfeer op de werkvloer creëren. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg of in een nieuwsbericht binnen het bedrijf.
Laat ook zien welke hulp er beschikbaar is. Dit kan een vertrouwenspersoon zijn, een bedrijfspsycholoog of een externe coach. Als werkgever kun je medewerkers wijzen op mogelijkheden voor ondersteuning. Soms helpt het al als iemand merkt dat er begrip is voor zijn of haar situatie.
De Verzuimnavigator kan je daarbij helpen door gerichte diensten aan te bieden, zoals coaching of praktische tips om medewerkers te ondersteunen. Soms maakt een persoonlijk gesprek of een klein gebaar het verschil. Het platform helpt je om deze stappen eenvoudig en professioneel te organiseren.
Een betrokken organisatie
Een winterdepressie kan invloed hebben op het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. Als werkgever kun je met kleine aanpassingen veel betekenen. Door oog te hebben voor de mentale gezondheid van je team, zorg je niet alleen voor tevreden medewerkers, maar ook voor een sterkere en meer betrokken organisatie. Met deze tips help je je medewerkers om de winterperiode beter door te komen. Zo werk je samen aan een fijne en gezonde werkomgeving, ook als het buiten donker en koud is.