Druk op enter om te zoeken

Beeldschermwerk

Beeldschermwerk

Body
Body

Beeldschermwerk brengt repeterende handelingen van de vingers en handen met zich mee en statische belasting in de nek, schouders en armen. Dit kan leiden tot Klachten aan Arm, Nek en Schouder oftewel KANS. Vroeger werd dat RSI genoemd. Bij KANS kunt u last hebben van specifieke klachten, zoals een tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom of van aspecifieke klachten. In het laatste geval is het moeilijk een duidelijke diagnose te stellen en een behandeling te ondergaan.



Risico's van zittend werk

Omdat beeldschermwerk meestal zittend wordt uitgevoerd, hebben mensen die veel met een computer werken ook te maken met de risico’s van zittend werk. Dit zijn onder meer: vroegtijdig overlijden, diabetes type-2, hart- en vaatziekten, depressieve klachten en sommige vormen van kanker. Om deze risico’s te beperken wordt aangeraden om regelmatig te bewegen. Heeft u een half uur aan een stuk naar het scherm gekeken, sta dan even op en loop een rondje. Of draai met uw schouders en uw polsen. Let er vooral op dat uw lichaam niet verkrampt. Ook niet als u het druk heeft.



Oogklachten

Beeldschermwerk kan ook leiden tot oogklachten zoals oogvermoeidheid. Dat ontstaat doordat de oogleden bij intensief beeldschermwerk nauwelijks knipperen. Dit komt vooral voor als het scherm hoog staat en als de luchtvochtigheid relatief laag is. De instellingen van het scherm kunnen ook tot vermoeidheid leiden. Een rommelige schermindeling, kleine letters en het gebruik van kleur hebben invloed op de leesbaarheid. Dat geldt ook voor spiegelende beeldschermen en licht op de werkplek.



Meer dan 6 uur per dag aan een beeldscherm werken brengt risico’s met zich mee. Vrouwen en 45-plussers zijn bevattelijker voor KANS. In de RI&E moet u expliciet aandacht besteden aan de gevaren van beeldschermwerk voor de fysieke en psychische belasting en het gezichtsvermogen.



Dit kunt u doen om klachten door beeldschermwerk te voorkomen:

Tips voor uzelf
  • Neem elk half uur een pauze van uw beeldscherm en beweeg. Draai met uw vingers, polsen en schouders of loop een rondje.
  • Zorg voor goede scherminstellingen en goede verlichting.
  • Werkt u dagelijks meer dan 2 uur met een computer? Doe dit dan op een vaste computer. Laptops, tablets en smartphones zijn gericht op toegankelijk gebruik en zijn daarom niet geschikt om lang mee te werken.
  • Werk niet langer dan 1 uur op een laptop zonder accessoires, zoals een aparte muis. 
Tips voor uw medewerkers
  • Werken uw medewerkers langer dan 2 uur per dag aan het beeldscherm, zorg er dan voor dat dit op vaste computers gebeurt of op een laptop waarvan het scherm en het toetsenbord losgekoppeld kunnen worden. Bij beeldschermwerk van 1 uur of langer, wordt geadviseerd op een laptop met accessoires te werken, zoals een muis.
  • Zie erop toe dat beeldschermwerk wordt afgewisseld met ander werk of een pauze. Voor zittend werk geldt dat er elk half uur de gelegenheid moet zijn om te bewegen. Dit mag ook een loopje naar het koffiezetapparaat zijn. Als uw werknemer maar even loskomt van zijn stoel en beeldscherm. Beperk taken met intensief gebruik van het beeldscherm tot 4 uur per dag. Bied pauzesoftware aan.
  • Werknemers moeten de gelegenheid krijgen een oogonderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen of wanneer zij oogklachten ontwikkelen. Werknemers die een leesbril nodig hebben om beeldschermwerk te verrichten, hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten van een beeldschermbril.
  • Zorg voor een werkplek waarvan de stoel en tafel in hoogte verstelbaar zijn. Dat geldt ook voor het beeldscherm. Ook mag het scherm niet spiegelen. Overweeg de aanschaf van een zit-statafel, daarmee vermindert u de gevolgen van langdurig zitten.
  • Zorg voor voldoende verlichting op de werkplek.
  • Zorg voor gebruiksvriendelijke software.
  • Bied uw werknemers een checklist aan zodat ze beter inzicht krijgen in risico’s en oplossingen in hun werk, bijvoorbeeld Beter Achter je Schermen (BAS) van TNO.
  • Voor thuisgebruik van computers gelden dezelfde risico’s. Wees alert op beginnende klachten. Laat werknemers met klachten contact opnemen met hun bedrijfsarts en een werkplekonderzoek aanvragen. Door tijdig in te grijpen kunt u ernstiger klachten en uitval voorkomen.