Druk op enter om te zoeken

Herkenning en aanpak van mentale klachten op de werkplek

Praktische tips voor werkgevers

Herkenning en aanpak van mentale klachten op de werkplek

Body
Body

Signalen van mentale klachten bij medewerkers moeten serieus worden genomen. Vaak staan mentale klachten aan de basis van een ziekmelding. Daarom is het belangrijk om deze signalen te begrijpen en proactief aan te pakken. Ontdek hier hoe u een gezonde werkomgeving kunt bevorderen en mentale gezondheid bespreekbaar maakt.

Het aanpakken van mentale problemen begint bij de (h)erkenning ervan. Signalen die wijzen op psychische klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Concentratieproblemen
  • Slaapstoornissen
  • Verminderde motivatie
  • Gedragsveranderingen, bijvoorbeeld moeilijke interacties met collega's
  • Het vragen om vermindering van taken
  • Frequente ziekmeldingen
  • Fysieke klachten zoals hoofdpijn

Door vroegtijdig signalen bij uw medewerker te herkennen en deze te bespreken kunt u potentiële psychische problemen, zoals een depressie, passend aanpakken. Zo kunt u mogelijk verzuim voorkomen.

Ga in gesprek, luister en toon begrip

Wanneer u merkt of denkt dat uw medewerker mentale klachten heeft, ga dan in gesprek. Neem signalen altijd serieus. Stel open vragen en probeer erachter te komen wat er aan de hand is. Realiseer echter wel dat uw medewerker niet verplicht is in detail te treden over de aard en de oorzaak van de klachten. Toon begrip en oordeel of veroordeel niet. Vermijd clichés en probeer uw medewerker niet op te vrolijken. Geef ook geen goed bedoelde adviezen, dat werkt vaak averechts. Het is belangrijk om steun en vertrouwen te geven.

Zorg eventueel voor aangepast werk

Bespreek met uw medewerker of de mentale klachten het werk beïnvloeden. Mentale klachten zijn voor iedereen anders. Overleg welke taken veel energie kosten en welke werkzaamheden juist energie geven. Kijk of het mogelijk is om taken weg te nemen of om meer pauzemomenten in te lassen. Leg geen druk op uw medewerker, dit zal het herstel eerder vertragen dan bevorderen. Geef tijd en ruimte om de situatie aan te pakken en op te lossen.

Zoek samen hulp

Zorg voor een goede begeleiding van uw medewerker. U kunt eventueel de bedrijfsarts om advies vragen. Uw medeweker kan altijd, ook preventief, op het spreekuur van de bedrijfsarts terecht. U kunt uw medewerker ook verwijzen naar bedrijfsmaatschappelijk werk voor ondersteunende en/of coachende begeleiding bij psychische problemen.

Maak psychische problemen bespreekbaar

Zorg voor een veilig werkklimaat en een prettige werksfeer, waarin medewerkers met psychische problemen zichzelf kunnen zijn. Iemand die mag zijn wie hij of zij is, voelt zich gezonder en gelukkiger. Geef aandacht aan samenwerking tussen uw medewerkers. Maak ruimte om thema’s als werkplezier, omgaan met werkdruk, gezonde leefstijl, mobiliteit en ook psychische pro