Meer energie door bewegen
Meer energie door bewegen
Bewegen geeft energie
Als u beweegt, moeten de spieren aan het werk. Daarvoor hebben ze brandstof en zuurstof nodig. De zuurstof komt uit de lucht die u inademt. De brandstof komt voornamelijk uit voeding. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw lichaam brandstof en zuurstof kan opnemen. En ook uw spieren, hart, longen en bloedvaten raken aan werken gewend. Bewegen kost daardoor steeds minder moeite. U voelt zich fitter en uw hart en bloedvaten zijn in conditie. Ook verlaagt u de kans op overgewicht en diabetes (type 2). Beweging kan overigens ook bijdragen aan een goede nachtrust.
Hoeveel beweging is genoeg?
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Het advies voor volwassenen is: doe wekelijks, verspreid over meerdere dagen, minstens 150 minuten aan matig intensieve beweging. Dit is beweging die de hartslag en ademhaling verhoogt maar waarbij u nog wel kunt praten. Voorbeelden hiervan zijn wandelen en fietsen. En doe minstens 2 maal per week spier- en botversterkende activiteiten. Ouderen wordt aangeraden dit te combineren met balansoefeningen. Voorkom dat u veel stilzit, want dat is sowieso niet goed voor uw gezondheid.
Deze beweegrichtlijnen geven een minimum aan. Wilt u meer gezondheidsvoordelen? Beweeg dan langer, vaker of intensiever. Bij overgewicht is het advies om minstens 1 uur per dag te bewegen.
Hoe intensief?
Matig intensief bewegen is voldoende, maar zwaar intensief mag natuurlijk ook. Bij zwaar intensieve inspanning gaat u zwaarder ademen, hijgen en zweten.
Voorbeelden matig intensieve activiteiten
- Wandelen
- Fietsen
- Rustig zwemmen
- Hond uitlaten
- Ramen lappen
- Roeien
- Badminton
- Traplopen (langzaam)
Voorbeelden zwaar intensieve activiteiten
- Hardlopen
- Wielrennen
- Aerobics
- Voetbal
- Squash
- Skeeleren
- Tennis
- Traplopen (snel)
Botten en spieren versterken
Spier- en botversterkende activiteiten zijn nodig voor een goede conditie en om uw spieren en botten sterk te houden. Met zwemmen, fietsen, voetbal, tennis of krachtoefeningen versterkt u uw spieren. Botversterkende activiteiten zijn wandelen, dansen, springen, hardlopen, traplopen of gewichtheffen. Balansoefeningen zijn goed voor het verbeteren van het evenwicht. Denk daarbij aan yoga, pilates, ballet of tai chi.
Geleidelijk opbouwen
Als u meer wilt bewegen, dan hoeft u niet meteen een half uur achter elkaar actief te zijn. U bouwt rustig op door de dagelijkse activiteiten met meer inspanning te doen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Of doe een boodschap op de fiets of lopend in plaats van met de auto. Zo kost het niet veel extra tijd om meer te bewegen. Begin met 10 minuten bewegen per dag en breid dat uit naar een half uur. Daarna is het een kwestie van volhouden.
Advies inwinnen bij uw huisarts
Twijfelt u of meer bewegen goed is voor u vanwege uw gezondheid? Raadpleeg dan uw huisarts. Doe dit in ieder geval altijd als u hartproblemen, hoge bloeddruk of pijn op de borst heeft. Of als u medicijnen gebruikt, duizelig bent of problemen met uw botten of gewrichten heeft. Het kan ook zinvol zijn om een sportmedisch onderzoek te doen bij een sportarts. U krijgt dan persoonlijk advies over uw geschiktheid om te sporten. Kijk hiervoor op www.sportzorg.nl. Sommige ziekenhuizen hebben ook een polikliniek Sportcardiologie waar patiƫnten met hart- en vaatziekten terechtkunnen voor een sportadvies.