Druk op enter om te zoeken

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag

Body
Body

Ongewenst gedrag kan negatieve gevolgen hebben voor de werksfeer, de productiviteit en dus voor uw bedrijf. Onder ideale omstandigheden gaan werknemers en werkgevers met elkaar om op een manier die iedereen als prettig ervaart. Dat geldt ook voor externe partijen, zoals leveranciers of klanten.



Ongewenst gedrag is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en dat is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Ongewenst gedrag kan stress en depressieve gevoelens oproepen. Werknemers die ermee te maken hebben kunnen lijden aan slaaptekort en concentratieverlies. Het ligt voor de hand dat dat gevolgen heeft voor de productiviteit.



In de  Arbowet worden 4 soorten ongewenst gedrag beschreven:

  • Agressie
  • Pesten
  • Discriminatie
  • Seksuele intimidatie
Agressie

Beledigingen, bedreigingen of gewelddadig gedrag. 1 op de 5 werknemers heeft te maken met intimiderend gedrag door externen. Maar niet alleen klanten en leveranciers gedragen zich agressief of intimiderend, ook collega’s en leidinggevenden maken zich er schuldig aan. Het gaat dan om verbaal geweld (uitschelden) en fysiek geweld (slaan of dreigen met wapens) of psychisch geweld (bedreigen of onder druk zetten). Het beschadigen van eigendommen valt ook onder agressie. Agressie is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s.



Verbaal geweld

Fysiek geweld is gemakkelijker te herkennen dan verbaal geweld, maar uit cijfers blijkt dat het laatste vaker voorkomt. Beide leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals gevoelens van angst, slaapproblemen en fysieke klachten zoals maagpijn of diarree. Deze klachten kunnen er uiteindelijk toe leiden dat uw werknemer zich ziek meldt.



Veiligheidsbeleid

Als werkgever of leidinggevende mag u vanzelfsprekend geen agressief gedrag vertonen. U mag uw werknemers geen angst aanjagen, ze bedreigen of onder druk zetten. Maar het is ook zaak dat u hen beschermt tegen agressie van anderen. Dat doet u door veiligheidsbeleid op te stellen. U kunt hiervoor de hulp inschakelen van een veiligheidskundige.



Op het Arboportaal kunt u het Afsprakenboek agressie downloaden. Hiermee kunt u alvast een eerste begin maken met het beleid rond agressie.

Pesten

1 op de 10 werknemers heeft te maken met pestgedrag. Denk aan het negeren of buitensluiten van een collega, iemand belachelijk maken, roddelen of hem onzinnige taken laten uitvoeren. Het gaat hierbij niet om een incidenteel grapje.



Sociaal isolement

Pesterijen doen meer met een mens dan u misschien denkt. Ze tasten het zelfvertrouwen aan en het slachtoffer komt in een sociaal isolement terecht. Pesten kan leiden tot slaapproblemen en dat heeft weer gevolgen voor de productiviteit. De spanning kan zo oplopen dat de werknemer uitvalt met burn-outklachten. Een groot aantal werknemers met burn-outklachten, zegt dat hun klachten zijn veroorzaakt door pestgedrag. Mensen met een burn-out zijn gemiddeld 290 dagen ziek. Kortom: pestgedrag kan grote gevolgen hebben voor uw werknemer, maar ook voor uw bedrijf.



Anti-pestbeleid

Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht beleid te vormen om pesten op het werk tegen te gaan. Het verplichte anti-pestbeleid is onderdeel van de aanpak op psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Een eerste stap is duidelijk maken dat u  pestgedrag niet tolereert. Een volgende is klachten over pestgedrag serieus nemen. Meer handvatten om pestgedrag tegen te gaan vindt u in de Wegwijzer Pesten van TNO.

Discriminatie

Als werknemers anders worden behandeld vanwege hun geslacht, huidkleur of religie, dan is er sprake van discriminatie. Mensen die discrimineren hebben niet altijd in de gaten dat hun manier van doen als kwetsend wordt ervaren. Evengoed kan discriminatie leiden tot gevoelens van machteloosheid, angst en onveiligheid. Mensen die het ondergaan kunnen last krijgen van stress en slechter gaan presteren. In het ergste geval melden ze zich ziek en kunnen ze zelfs arbeidsongeschikt raken.



Maatregelen

Discriminatie op de werkvloer is verboden volgens de Arbowet. Sterker nog, in het arbeidsomstandighedenbeleid moeten organisaties uitleggen hoe ze discriminatie aanpakken. In de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt u de risico’s op discriminatie in kaart. In een plan van aanpak, gebaseerd op de RI&E neemt u maatregelen op ter voorkoming van discriminatie. Het is de bedoeling dat uw medewerkers worden voorgelicht over de risico’s en de maatregelen die u heeft getroffen.



In de Wegwijzer Discriminatie op het werk van TNO leest u hoe u discriminatie herkent, bestrijdt en voorkomt.

Seksuele intimidatie

Seksueel getinte opmerkingen, pornografische foto’s laten zien of een arm om iemands schouder leggen. Het zijn allemaal vormen van seksuele intimidatie. Wat voor de ene persoon een onschuldig grapje is, is voor de ander intimiderend. Die perceptie is maatgevend. Mensen bepalen zelf waar de grens ligt en dat maakt dat seksuele intimidatie soms lastig te beoordelen is.



Slachtoffer

Vrouwen worden veel vaker seksueel geïntimideerd dan mannen. Vrouwen tussen de 15 en 30 jaar hebben er aanzienlijk meer last van dan oudere vrouwen. Ook oproepkrachten en invalkrachten zijn vaker het slachtoffer van seksuele intimidatie.



Net als andere vormen van ongewenst gedrag kan seksuele intimidatie leiden tot angst, wantrouwen en schaamte. Stress, slapeloosheid en concentratiestoornissen kunnen het gevolg zijn. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, dan kan seksuele intimidatie zelfs tot burn-outklachten leiden.



Herkennen en oplossen

Omdat seksuele intimidatie privacygevoelig is en gevoelens van schaamte en onbegrip oproept, is het vaak lastiger aan te pakken dan andere vormen van ongewenst gedrag. Is het u niet gelukt om seksuele intimidatie te voorkomen, dan is het wel zaak dit in een vroeg stadium te herkennen en op te lossen. Hoe langer de situatie voortduurt, hoe moeilijker het is om tot een goede oplossing te komen.



De Wegwijzer Seksuele intimidatie van TNO helpt u bij het voorkomen, herkennen en bestrijden van seksuele intimidatie.