De WIA-aanvraag
De WIA-aanvraag
Na 88 weken ziekteverzuim stuurt het UWV een brief naar uw medewerker. Hierin staat dat hij tot uiterlijk de 93e ziekteweek een WIA-uitkering kan aanvragen. WIA staat voor wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Uw medewerkers heeft voor het aanvragen van de WIA-uitkering het complete re-integratieverslag nodig. Gedurende de ziekteperiode heeft u uw medewerker steeds voorzien van kopieën. Is zijn dossier niet compleet, dan kan hij bij u de ontbrekende documenten opvragen.
Uw medewerker wordt uitgenodigd voor een gesprek met een arts bij het UWV. Hierin worden de klachten en de invloed daarvan op het werk besproken. Als de arts vindt dat uw medewerker mogelijkheden heeft om te werken, dan volgt een gesprek met een arbeidsdeskundige.
Oordeel van het UWV
Na 8 weken ontvangen zowel u als uw medewerker een brief van het UWV. Daarin wordt aangegeven of de re-integratie inspanningen voldoende waren. Of uw medewerker een WIA-uitkering krijgt. Hoe hoog die is en hoe lang hij de uitkering ontvangt. Waren de re-integratie inspanningen niet voldoende? Dan kunt u een loonsanctie krijgen.
Het UWV beoordeelt voor hoeveel procent uw medewerker arbeidsongeschikt is. Op basis daarvan bepaalt het UWV of hij een WGA of een IVA-uitkering krijgt. Krijgt uw medewerker een WGA-uitkering, dan betaalt u daaraan mee. U kunt zich hiervoor verzekeren. Uw verzekeraar kan u daar meer over vertellen.
Let op: Vanaf 1 september 2021 is het medisch advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van uw medewerker leidend bij de toets op het re-integratieverslag. Dit is de RIV-toets.
Op dit moment bestaat uw re-integratieverslag uit:
- Ziekmelding
- Overzicht gemaakte afspraken
- Probleemanalyse
- Plan van aanpak
- Prognose
- UWV-melding
- Rapport re-integratietoets
- Eerstejaarsevaluatie
- Actueel oordeel bedrijfsarts
- Eindevaluatie