FAQ's: ongewenst gedrag
FAQ's: ongewenst gedrag
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen rond ongewenst gedrag.
Wat is PSA nu precies?
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Ongewenst gedrag, zoals agressie, seksuele intimidatie en pesten kunnen stress teweeg brengen en lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. In artikel 1 van de Arbowet wordt dat psychosociale arbeidsbelasting genoemd.
Wat zijn de gevolgen van PSA?
De gevolgen van PSA kunnen ernstig zijn, bijvoorbeeld prikkelbaarheid, slecht slapen, angst, concentratieproblemen, lusteloosheid en een verminderde motivatie. De klachten en stress kunnen zo oplopen dat een werknemer zich ziekmeldt. PSA kan zelfs leiden tot een depressie.
Waarom zou ik een vertrouwenspersoon benoemen?
Een vertrouwenspersoon gaat het gesprek aan met werknemers die worden geconfronteerd met ongewenst gedrag. Samen bespreken zij de situatie waarin de medewerker zit. Zo’n eerste gesprek kan al een hoop stress wegnemen.
Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon?
- De vertrouwenspersoon heeft 4 hoofdtaken:
- Werknemers die last hebben van ongewenste omgangsvormen opvangen en begeleiden.
- Voorvallen analyseren, hierover adviseren en doorverwijzen naar professionele hulpverleners.
- Werknemers voorlichten en informeren over de werkwijze van de vertrouwenspersoon.
- Het management adviseren over het voorkomen van ongewenst gedrag.
Als werkgever kunt u ook advies vragen bij een externe vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon kan dan adviseren over welke stappen u moet nemen als er bij u op het bedrijf sprake is van ongewenst gedrag. Valt u onder de cao MvT dan kunt u gratis gebruik maken van de branchevertrouwenspersoon van OOMT. Meer informatie daarover vindt u op de website.
Wanneer kan mijn medewerker naar de vertrouwenspersoon?
Als uw medewerker te maken heeft met ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, agressie of discriminatie, kan hij voor advies en begeleiding terecht bij de vertrouwenspersoon. Alles wat zij bespreken, valt onder het beroepsgeheim en is vertrouwelijk. Het is voor een medewerker vaak makkelijker om zijn situatie eerst voor te leggen aan een onafhankelijke persoon, in plaats van direct hierover in gesprek te gaan met zijn leidinggevende.
Valt u onder de cao MvT dan kunt u gratis gebruik maken van de branchevertrouwenspersoon van OOMT. Meer informatie daarover vindt u op de website.
Wie kan ik tot vertrouwenspersoon benoemen?
Het is niet verstandig om als werkgever vertrouwenspersoon te zijn. Dat kan leiden tot conflicten in de werkzaamheden. Dit geldt overigens ook voor leidinggevenden, HR-managers en zelfs de leden van de medezeggenschapsraad. Hun functie laat het niet toe om onafhankelijk te opereren.