Wat houdt een tweede spoortraject in?
Wat houdt een tweede spoortraject in?
Wanneer vaststaat dat er geen mogelijkheden zijn om uw medewerker in uw bedrijf te re-integreren, moet u op zoek naar mogelijkheden buiten uw bedrijf. Dit traject heet het ‘tweede spoor’. Een belangrijk moment om voorbereidingen te starten voor het tweede spoor is de Eerstejaarsevaluatie. Als op dat moment blijkt dat de re-integratie-inspanningen nog geen resultaten hebben opgeleverd, dan kunt u hiernaar gaan kijken. Het tweede spoor is onderdeel van het re-integratietraject en is een wettelijke verplichting.
Wat is de bedoeling van het tweede spoor?
Het tweede spoor moet ervoor zorgen dat uw medewerker bij een andere werkgever duurzaam in dienst treedt in een passende functie. Dit kan door middel van detachering, maar de medewerker kan ook direct bij de nieuwe werkgever in dienst treden. Wanneer uw medewerker in het kader van het tweede spoortraject in dienst komt van een andere werkgever behoudt hij zijn huidige arbeidsovereenkomst bij u.
Wat houdt dat in voor de loondoorbetaling?
De arbeidsovereenkomst wordt pas na 104 weken ziekte beëindigd. Daarna ben u nog transitievergoeding verschuldigd. Het loon dat uw medewerker bij de andere werkgever verdient, mag u verrekenen met het loon tijdens ziekte, maar de aanspraak op het loon blijft gelden. Zo heeft uw medewerker altijd financiële zekerheid als de passende arbeid bij de andere werkgever eindigt. Of als uw medewerker bij de andere werkgever minder verdient dan het oorspronkelijke ‘loon tijdens ziekte’ dat u moet betalen.