Druk op enter om te zoeken

Eigen schuld, dikke bult?

Eigen schuld, dikke bult?

Body
Body

1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft betalingsproblemen. De kans is groot dat ook een van uw medewerkers piekert over geld. Het NIBUD heeft namelijk berekend dat 62% van de werkgevers personeel heeft met geldzorgen. Deze medewerkers kunnen zich moeilijk concentreren, zijn minder productief en melden zich gemiddeld 7 dagen vaker ziek dan hun collega’s. Een werknemer met schuld kost jaarlijks zo’n 13.000 euro. 

 

Echtscheiding en mantelzorg

Niet iedereen die schulden heeft, gaat roekeloos om met geld. Verschillende levensgebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat de inkomsten en uitgaven veranderen. Uw werknemer verliest daardoor grip op zijn financiële huishouding en kan zo in de problemen komen. Als er een kind komt of als uw werknemer wordt ziek, dan heeft dat duidelijk gevolgen voor de inkomsten en uitgaven. Ook een echtscheiding, pensioen of het verlenen van mantelzorg kunnen leiden tot geldzorgen. Economische ontwikkelingen, zoals inflatie en de stijging van de energieprijzen, drukken ook behoorlijk op het persoonlijke budget.

 

Moeite met lezen, schrijven of rekenen

Werknemers die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, lopen meer risico op geldproblemen. Het is voor hen lastiger een goedbetaalde baan te vinden. Ook vinden zij het moeilijk hun geldzaken te regelen of officiële brieven te doorgronden. Het kost hen ook nog eens meer moeite hulp te vinden bij geldzaken. Dat veel informatie digitaal wordt aangeboden, maakt het er niet makkelijker op. 

De meeste schuldenaren kampen met een gevoel van schaamte. Ze wachten te lang met hulp zoeken of weten soms niet eens waar ze die moeten vinden. Daardoor komen zij in steeds grotere problemen. Door boetes en incassokosten worden de betalingsachterstanden almaar groter. Gemiddeld zoeken mensen pas na 5 jaar hulp. Hun schuld bedraagt dan inmiddels zo’n 40.000 euro.



In cijfers: werknemers met geldzorgen

-    62% van de werkgevers heeft personeel met geldzorgen

-    Een werknemer met schuld kost jaarlijks zo’n €13.000

-    Een medewerker met geldzorgen is 20% minder productief

-    46% van de werkgevers heeft te maken met loonbeslagen

Artikel delen